Konyhatrendek 2018

Az éveken át igen kedvelt fehér konyhabútorok trendje egyre inkább megtörni látszik, s az eddig jellemző minimalizmus, letisztult összkép kicsit felhígulni látszik. A kontraszt nélküli, visszafogott, néha kicsit túl steril, hideg konyhai összképnek lassacskán búcsút inthetünk, hiszen elérkezett a változás ideje. A 2018-as év a konyhatrendeket illetően a kontrasztok éve lesz: különböző textúrák (fém és fa keveredése, ami egy új urbán-rusztikus stílus megjelenését eredményezi), élénk és sötétebb, világosabb színek keveredése.

Élénk színek

Az erős, élénk színek és a tompa, lágy tónusok kombinálása teret hódít a konyhában. Ez a kontraszt megjelenhet a konyhabútor és a hátfal között, konyhabútoron belül egy élénkebb és egy lágyabb semleges szín összehangolásával, a konyhabútor és a konyhában használt padlóburkolat tekintetében is, vagy akár a bútor és a konyhában használt kiegészítők (lámpák, székek, háztartási kisgépek, tárolók) kiválasztásánál is. A konyhába becsempészett élénk színeket tekintve a sárga, a lila, a pink illetve a kék árnyalatai lehetnek a legnépszerűbbek, melyek a semleges fehér, fekete, szürke vagy akár barna tónusokkal rendkívül izgalmas kontrasztot alkothatnak. A merészebbek több színt is kombinálhatnak egymással, azonban ebben az esetben fontos az arányok betartása, hiszen a kevesebb néha több.

Fekete csaptelepek, lámpák, polcok

A fürdőszobai világból már ismerjük ezt a trendet, ami idén még erőteljesebben megjelenik a konyhában is. A fekete színben megvan az a lehetőség, hogy amennyiben később úgy döntünk, hogy változtatnánk konyhánk összképén, könnyedén párosíthatjuk más színekkel. A fekete egyszerűen letisztult, modern összhatást kölcsönöz a konyhának: szürkével és betonhatású konyhapulttal kombinálva ipari, indusztriális hatást érhetünk el; fehér konyhabútorral pedig egy nagyon modern black’n’white konyha alakítható ki, s arról se feledkezzünk meg, hogy élénkebb színekhez is remekül illik.

Nyitott polcok, vitrinek

Egyre kedveltebb megoldás a konyhabútorok kialakításánál a zárt felső szekrények helyett a nyitott polcrendszerek, vitrinek alkalmazása, mely által légiesebbé, könnyedebbé, szellősebbé tehetjük konyhánk megjelenését. Persze ez a trend könnyen múlandóvá válhat, hiszen a nyitott polcrendszerek csak akkor mutatnak igazán jól, ha tányérjaink, bögréink, poharaink maximálisan beleillenek a konyha összképébe, ezen felül pedig képesek vagyunk őket minden nap rendezetten elpakolni, s a polcokon folyamatosan tökéletes tisztaságot tartani.

Sötét padló, világos konyhabútorral kombinálva

Ismét a kontrasztról szól minden: világos falakhoz és minimalista, világos színű konyhabútorhoz sötétebb padló. Ha a kicsit steril, letisztult fehér konyhabútor hívei vagyunk, ezzel az egyszerű lépéssel könnyen lágyíthatunk az összhatáson, és egy sötétebb, fahatású padlóval melegebbé, és igazán otthonossá tehetjük konyhánkat

Urbán-rusztikus stílus

Ebben a stílusban a klasszikus, vintage és a modern stílusjegyek keverednek. Egy városi lakásba tökéletes választás: az „urban rustic” stílusú konyhákban keveredik a klasszikus fa, a fémekkel. A fa a maga kellemes melegségével enyhíti a fémek ridegségét, fordítva pedig a fémek vagányabbá, határozottabbá és modernebbé teszik a rusztikusnak számító fából készült konyhabútorokat. Így a fa és a fémek kombinálásával egy igazán újszerű és különleges kompozíciót képezhetünk, mely a nagyvárosi, loft hangulatot idézi elő. Ezek a konyhák az úgynevezett átmeneti konyhák, melyben két stílusjegy keveredik, így nem kell kompromisszumokat kötnünk saját magunkkal, vagy párunkkal a konyhatervezés során.

A 2018-as konyhatrendekről összességében elmondható, hogy óriási teret engednek a fantáziánknak, hiszen bátran kombinálhatunk gyakorlatilag mindent mindennel. A hangsúly a kontrasztokon van, illetve az arányokon. Mint a lakberendezés és belsőépítészet világának egyéb területén is, a konyhákban is egyre nyitottabbá válunk a színekkel kapcsolatban, és a monochrome, minimalista terekbe egyre inkább beférkőznek a színek, melyekkel könnyedén játszadozhatunk, így kialakítva egy rendkívül izgalmas lakóteret.

2018-02-25T15:49:41+00:00 Blog, Egyéb|