Fekete konyhatrend

A fekete konyhatrend mára kétségkívül az egyik legmeghatározóbb belsőépítészeti trenddé nőtte ki magát. A fehér konyhák szűnni nem akaró sikere mellett a sötét tónusú konyhák azonban igencsak lassan kúsztak be a köztudatba. A trendet a fekete gránit és márvány munkapultok berobbanása indította el, majd tettünk egy lépést a fekete készülékek irányába, illetve a fürdőszobából ismert fekete csaptelepek felé.

A fekete konyhák az utóbbi években elterjedt skandináv stílus abszolút ellentéte, ez azonban nem jelenti azt, hogy egy ilyen belső tér ne utalhatna a tökéletes minimalizmusra.

A lakástulajdonosok egyre gyakrabban választanak sötét tónusú konyhákat, hiszen a fekete szín páratlan eleganciát és stílust biztosít a belsőépítészeti tereknek. A fekete egy olyan szín, ami soha nem megy ki a divatból, és évek múltán is ugyanazt a modern megjelenést biztosítja, melyet a konyha megtervezésekor álmodtunk meg.

Fekete konyha – jó ötlet?

Gyakran merül fel a kérdés, hogy a fekete konyhabútorokon, munkapultokon és csaptelepeken milyen mértékben látszódnak meg a különböző szennyeződések, és mennyivel nehezebb ezen felületek tisztántartása. Megfelelő anyagválasztással (például a Pfleiderer PrimeBoard ujjlenyomatmentes anyagaiból választva) a fekete konyhabútorok tisztítása nem okoz nagyobb problémát, mint a fehér konyhabútoroké.
Mi mindent választhatunk fekete színben?

Természetesen a konyha atmoszférájára nagy hatással van, hogy minden alkotóelemét feketében választjuk-e ki, vagy csupán egy-egy meghatározó részletét. Számos gyártó legtöbb terméke manapság már elérhető fekete színben is, ez által óriási választási lehetőséget biztosítva a végfelhasználóknak.

Feketében elérhetőek például:

  • konyhabútor frontok
  • konyhai munkapultok
  • hátfalak, burkolatok
  • csaptelepek
  • mosogatómedencék
  • konyhai gépek

Konyhabútor - monokróm

A legfeltűnőbb a monokróm fekete konyha, ahol a konyhabútortól, a csaptelepen, mosogatón és konyhagépeken át egészen a munkapultig mindent fekete színből választunk ki. Ebben az esetben általában egy dologgal, méghozzá a padlóburkolat színével törhetjük meg a kissé talán hidegnek, és kevésbé otthonosnak tűnő fekete design-t.

Konyhabútor változat - fa, fekete kombinációja

A fekete szín és a faanyagok kombinálása mára az egyik legtrendibb és legnépszerűbb megoldássá vált. Ez a design azoknak lehet tökéletes választás, akik attól tartanak, hogy a sötét tónusok kissé rideggé teszik a konyha megjelenését. Akár világos, akár sötétebb fát használunk, ezzel a természetes anyaggal finoman felmelegíthetjük a belső teret, így kölcsönözve egyedi hangulatot a konyhának.

Konyhai munkapultok

Munkapultok széles választéka áll rendelkezésünkre fekete színből: DektonTechnistoneSilestoneLechner… valamennyi gyártó előrukkolt már fekete pultokkal. Bár a legelegánsabb hatást kétségkívül a fekete márvány hatású pulttal érhetjük el, nagy népszerűségnek örvendenek az egyszínű, vagy gránit hatású konyhapultok is.

Hátfalak, burkolat

A tökéletes összhang érdekében konyhai hátfalnak választhatjuk a munkapult anyagát, vagy valamilyen semlegesebb sötét tónusú burkolatot, esetleg fekete akril vagy üveg hátfalat. A hátfal kiválasztásánál bevihetünk egy kis játékot az enteriőrbe: matt fekete frontokhoz fényes fekete burkolatot vagy hátfalat, a fényes fekete bútorhoz matt fekete hátfalat is használhatunk.

Hátfalak, burkolat

A tökéletes összhang érdekében konyhai hátfalnak választhatjuk a munkapult anyagát, vagy valamilyen semlegesebb sötét tónusú burkolatot, esetleg fekete akril vagy üveg hátfalat. A hátfal kiválasztásánál bevihetünk egy kis játékot az enteriőrbe: matt fekete frontokhoz fényes fekete burkolatot vagy hátfalat, a fényes fekete bútorhoz matt fekete hátfalat is használhatunk.

Mosogatók, csaptelepek

Néhány évvel ezelőtt a króm mellett a rosegold és arany csaptelepek töltöttek be vezető szerepet a konyhában, manapság azonban a matt fekete, vagy fekete króm csaptelepek a legnépszerűbbek. A gyártók többféle egyedi felületkezelést alkalmaznak ezeknél a csaptelepeknél, így a megfelelő és rendszeres tisztítás mellett hosszú évekig gyönyörködhetünk a legkifinomultabb designnal rendelkező csaptelepeinkben.

Mosogató medencék

Ha a sötét tónusú konyhák szerelmesei vagyunk, a rozsdamentes acél mosogatók és semleges gránit színek helyett a matt fekete gránit, vagy az acélból készült fényes fekete mosogatómedencéket kell előnyben részesítenünk.
A Blanco Subline-U alulról beépíthető mosogatói például már teljesen fekete Silgranit verzióban is elérhetőek.

Konyhagépek

A beépíthető, vagy szabadon álló konyhagépek körében nem ismeretlen a fekete színhasználat, hiszen a legtöbb gyártó már viszonylag régóta gyárt fekete színben termékeket. Ezeknél a készülékeknél azonban általában megjelentek különféle rozsdamentes acél fogantyúk és gombok. A monokróm fekete konyhák kialakításánál a legfontosabb, hogy a gépek minden látható részlete ugyanazon fekete színből készüljön.

A Bosch Accent line készülékei Carbon Black színben tökéletesen megfelelnek a fekete konyhatrend kritériumainak: a fogantyúk, illetve kezelőgyűrűk diszkrét megjelenésükkel tökéletesen egybeolvadnak a készülékkel.

A sötét tónusú konyhák térhódításával tehát egyre több termék és berendezési tárgy érhető el feketében, és a lakástulajdonosok is egyre gyakrabban választják ezt az erőteljes és markáns színt.

A fekete konyhatrend nagy, és kicsi konyhában egyaránt működhet, azonban fontos szem előtt tartanunk három alapvető szabályt: ezeknél a konyháknál kifejezetten nagy szerepet játszik a tökéletes világítás, illetve nagy hangsúlyt kell fektetnünk a precíz, és gondos tervezésre és a megfelelő anyaghasználatra is.