A klasszikus almáspite sokak nagy kedvence, éppen ezért mutatunk egy szuper egyszerű receptet Borbás Marcsi konyhájából, amivel garantált a siker a család körében!
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
1 csomag sütőpor
14 dkg porcukor
3 tojássárgája
2 ek. tejföl
A töltelékhez:
2,5-3 kg alma
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kk. fahéj
1 kk. kardamom
reszelt citromhéj
1 ek. búzadara
Elkészítés:
Rakjuk bele robotgépünkbe a tészta hozzávalóit: a lisztet, a porcukrot, a zsírt, a tojássárgákat, a tejfölt valamint a sütőport. Ezeket a hozzávalókat dolgozzuk össze robotgépünkkel. Ha kellőképpen összedolgozta a gép, vegyük ki, és kezünkkel gyúrjunk rajta párat. Ez után 2/3, 1/3 arányban válasszuk szét a tésztát, és befóliázva rakjuk be a hűtőbe pihenni, amíg az almákat előkészítjük.
Hámozzuk meg és gyaluljuk le az almákat, ez után szórjuk meg a cukorral. A cukrozott almát hagyjuk egy kicsit állni.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, illetve melegítsük elő a sütőt alsó-felső sütésre, 180°C-ra. Zsírozzuk, és lisztezzük ki piteformánkat, a nagyobb darab tésztát nyújtsuk ki akkorára, hogy a piteforma alján túl, a szélére is jusson a tésztából. Béleljük ki a piteformánkat a tésztával, és szurkáljuk meg.
Az alma levét nyomkodjuk ki, szórjuk meg a grízzel, és ízesítsük tovább vaníliacukorral, fahéjjal és kardamommal, reszeljünk bele ízlés szerint citromhéjat. Az ízesített almát rakjuk bele a piteformába, majd nyújtsuk ki a maradék tésztát és fedjük le a pitét. Szurkáljuk meg villával a tetejét és kenjük meg a tetejét 1 felvert tojással, ezt követően rakjuk be a sütőbe sülni, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Tálaláskor hintsük meg pocukorral!
Jó étvágyat!
A recept forrása: Bosch gasztrohome Borbás Marcsival
Bemutatóterem:
1076 Budapest, Dohány u. 27.
Telefon:
+36 1 322 1882 , +36 1 322 1883
Mobil:
+36 70 362 5778
Email:
info@caracallakonyha.hu
Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig: 10-18-ig
Konzultáció:
időpont egyeztetés szükséges