Konyha 2020-ban

Színek

Az idei konyhatrend egyik legfeltűnőbb jellegzetessége, hogy már nem csupán a falak, de konyhagépek, eszközök, munkapultok, sőt már a konyhabútorok közt is is egyre többször találkozunk színekkel. Bár még mindig tart a fehér / fekete / fa uralma, napjainkban határozottan törnek előre a színes konyhabútorok, van hogy visszafogottabb, nem egyszer már határozott, markáns színekben is.

Az idei év Pantone szín választása is kedvez ennek a tendenciának, hiszen a  2020-as mélykék, Classic Blue az az árnyalat, ami mindenki számára a biztonságot és otthonosságot sugallja, így szívesen és sokkal bátrabban választják a konyhákba is ezt a színt.

E mellett a konyhához – divat mellett, talán tudat alatt is – a tűz és víz színek állnak legközelebb, így az idei trend számos kék és zöld, illetve narancsos, terrakottás árnyalatot vonultat fel. E mellett érdekes látni, hogy a puha pasztellek ha még kisebb arányban is, de szintén megjelentek a konyhák színpalettáján.

Bútorok, formák és anyagok

Amikor belépünk egy konyhába, az összkép, a stílus lesz az első ami megragadja tekintetünket.

A színek mellett a bútorok és berendezések formája, anyaga, és a struktúrál lesznek a legbefolyásolóbb tényezők a trendek tekintetében.

A formák és a vonalak még mindig egyértelműen a modern, minimalista tengely mentén mozognak, de azok szigorú mértaniságát már sokat finomodott. A munkapultok két pólus menten mozognak. A néhány évvel ezelőtti egyeduralkodó slim design mellett ma már egyre többször találkozni kimondottan vastagított munkapulttal, de előfordul a a kettő kombinálása is.

A fényes konyhabútor frontok mellett egyre jobban körvonalazódik az új trend, amit az azonos alapanyagokból készült pultok, hátfalak, illetve a bútorfrontok jelentenek. Ennek okai leginkább a folyamatos fejlesztések nyomán megjelenő innovatív anyagok összetételében és tulajdonságaikban rejlenek.

Továbbra is hódítanak a sima, fogantyú nélküli  ajtólapok, és megjelentek a fenntartható gazdálkodásból származó termékek – pl. fával kombinált páraelszívók – amik mind elválaszthatatlan részei ennek a trendnek.

Üveg

A konyhának és a konyhatrendeknek is fontos részei. Eleganciájuk, nagyvonalúságuk, sokoldalú, kreatív alkalmazásuk és nem utolsó sorban higiéniájuk, elválaszthatatlan a legújabb konyhadesigntól.

Az üveg, mint anyag, elsősorban konyhai hátpanelekként jelenik meg, de a 2020-ban a legnagyobb honyhagép-, illetve páraelszívógyártók újdonságai közt is vezetőszerepet tölt be.

Burkolatok

Csak úgy, mint az enteriőr design többi területén, a konyhában is vezetőhelyre kerültek a márványhatású lapok, melyek nem csak padló-, és falburkolatként, de pultok, mosogatómedencék és bútorfrontok formáiban is egyértelműen diktálják a trendet.

Picit hátrébb húzódva, de még mindig az élvonalban áll a cement és betonhatású burkolat, ami ugyancsak komplett formában – burkolat és bútor – alakítja a konyhadesignt.