A mosogatómedence beépítési módjai

Ma egy mosogatóval szemben már ugyanúgy vannak elvárásaink, mint például a telefonunkkal, tévénkkel, vagy autónkkal szemben, csak meg kell fogalmaznunk azokat.

Nem elég azonban azt eldönteni hány medencés legyen a mosogató illetve milyen kiegészítőket válasszunk hozzá. Ezektől sokkal lényegesebb az a kérdés, hogyan szeretnénk beépíteni. A beépítés milyensége függ a munkapult anyagától, az esztétikai elvárásunktól, illetve a konyha stílusától.

Alapvetően három beépítési mód közül választhatunk:

  • felülről a munkalapba süllyesztett
  • alulról a munkalapba épített
  • illetve szintbeépített

 

Ezek mellett vagy egy negyedik megoldás is, ezek az alacsonyabb szekrényre ültetett, un. szoknyás mosogatómedencék…

FElülről munkalapba süllyesztett mosogatók

Mind a mai napig ezek a leggyakoribb megoldások. Ebben az esetben a mosogató medencét a munkalap előre kialakított nyílásába felülről ráültetjük, a medenceperem segítségével.

Régebben a medenceperem szélesebb, magasabb kiképzése miatt elég hangsúlyos része volt a mosogatónak. Ez mára szépen megszelidül, legalább is ami a magasságát illeti.

A mosogatók laposan simulnak a munkalapra, azonban van, hogy a design direkt hozza a szélesebb peremeket, ezzel is igazodva a modern, minimalista design vízszintes vonalvezetéséhez.

Alulról munkalapba épített mosogatók

Szintén gyakori megoldás, de mindenképp pontosabb, precízebb kivitelezést kíván mint a fentebb említett pultra ültetett változatok.

Az alulról telepített mosogatók modern, elegáns megjelenést nyújtanak a konyhában.  Fontos szempont azonban, hogy ebben az esetben kiemelt figyelemmel válasszuk ki a munkapultot. Ennél a kivitelnél a víz folyamatosan érintkezik a munkapulttal, így annak anyagának a legjobb minőségű, vízálló anyagnak kell lennie.

A munkalap alá épített mosogatókat kizárólag technikai-, vagy természetes kő munkalapokba szabad beépíteni. A medence rögzítése alulról történik, amit szilikon ragasztó, tömítés, vagy dűbelek tartanak a helyén.

Telepítése szakember igényelt, mert egyrészt egy vízzelt telt medencének komoly súlya van, másrészt ha rossz a rögzítés, a folyton szivárgó víz hamar tönkreteszi az alatta lévő szekrényt.

Szintbe épített mosogatók

Ennél a beépítési módnál a mosogató lehet közvetlen egyvonalban a munkalappal de kerülhet akár pár mm-el alá süllyesztve is. Előnye, hogy ezeknek a mosogatóknak nincs peremük, ami alá a kosz be tud ülni, vagy a különféle baktériumok, gombák (penész) el tudnak szaporodni. Beépítéséhez szintén szükség van szakemberre, hiszen maximális precizitással kell kialakítani a mosogató helyét a pontos illeszkedés miatt.

Szoknyás mosogatók

Ezek az un. szoknyás mosogatók a loft, a mediterrán és a vidéki vintage konyhák jellegzetes mosogatói. Elhelyezésükhöz alacsonyabb szekrény szükséges, a mosogató így kerülhet egyvonalba – de némely design esetén kicsit magasabbra, vagy alacsonyabbra is, mint maga a munkalap. Emellett léteznek olyan szoknyás mosogató típusok is, melyek egyszerűen, mint egy tál, ráültethetők a munkalap tetejére. Készülhetnek kerámiából, kompozit anyagból, vagy rozsdamentes acélból.

A szoknyás mosogatók látványosak, elülső részük nem egy esetben díszített, akár textúrában akár dekorációjában.