A pici konyha általában keskeny is, amit amit jellemzően egysoros módon szoktak  berendezni: vagy mert keskeny csőszerű, zsákkonyhával állunk szemben, vagy, mert csak egyetlen szabad fal adott a konyha berendezéséhez.

Azonban nem csak a kis konyhákat rendezhetjük be ilyen egysoros módon, hiszen ez a design igen kedvelt a modern, minimál stílusú otthonokban is, különösen konyhaszigettel, étkezővel kombinálva.

Ez esetben a helykihasználás szempontjából minden milliméter számít. Ügyelni kell, hogy a szekrények – fiókok nyitása ne legyen akadályozott az adott esetben a szemben lévő fal közelsége miatt. A kicsi, és hosszú keskeny konyhákban ideálisan csak felfelé tudunk terjeszkedni, de ma már ez sem megy az esztétika rovására.

Itt fontos csak igazán gondosan mérlegelni a megfelelő konyhai technológiai sorrendet. Ügyeljünk rá, hogy az egymást mellett, sorban elhelyezett gépek közt legyen elegendő hely a biztonságos munkavégzésre is, ami a pici konyhák esetében különösen fontos.

Ha számba vesszük a szükséges konyhai gépek– tűzhely, mosogató,…stb – standard helyigényét, akkor könnyen kiszámolhatjuk, ahhoz, hogy biztonságban lehessen dolgozni, minimum 3m-re szükséges.

Amennyiben nagyobb térben kell egyetlen falszakaszon tervezni, az ergonómiai hátrányt nem kis mértékben kompenzálja az esztétikai élmény. Már ha egyáltalán beszélhetünk kompenzációról, hisz ekkor sok esetben a tudatos tervezés végeredményéről van szó. Ilyenkor általában sokkal nagyobb hossz áll rendelkezésre, amit nagy, nem ritkán akár 120 cm-es elemekkel rendeznek be.

Ezek rendszerint fogantyú nélküli, fiókos elemek, amik tovább fokozzák a horizontális elrendezés nagyvonalú eleganciáját. Itt már némi csavar is bevihetünk a tervezésbe, éppen csak forduló szigetszerű lezárások, egy derékszögben álló keskeny pult, vagy egy elegáns, a.beépítéssel párhuzamosan futó, szintén keskeny kialakítású, de mégis csak önálló sziget.

Az ilyen típusú, nagy rálátású elrendezésben érvényesülnek legszebben – talán egyedüli módon – a most leginkább divatos letisztult formavilágú minimál design geometrikus  elemei.