A konyhasziget nem csupán divatos, de nagyon jól használható, hasznos eleme is a nagy alapterületű konyháknak. Lehet egyszerű, akár egy asztal, nyitott lábakkal ami csupán csak plusz munka felületet biztosít, de lehet a legbonyolultabb formai és műszaki megoldású is, ami egyéb bútor nélkül is teljes értékű konyhaként funkcionál.

A konyhasziget a konyha fókusza, minden esetben egyedi igényekhez igazított, testre szabott megoldásokkal, jellemzően hozzátervezett kisebb-nagyobb reggeliző, akár komoly étkezésekre is alkalmas pultokkal, számos esetben itt kap helyet a látványos mosogató, főzőlap és elszívó is.

A felületére kiömlő bármilyen folyadék, mint a higany, gömbökké áll össze, ami egy mozdulattal könnyedén letörölhető, anélkül, hogy abból a pult belsejébe bármi is beszivároghatna.

Erre a gyári védőkezelésre a cosentino 15 éves garanciát vállal, amely lehetővé teszi, hogy pultok és burkolatok hosszú időn át megőrizzék eredeti, makulátlan szépségüket.

A sensa valódi márványburkolatok más természetes kövekkel ellentétben, könnyen egyszerűen tisztíthatók és semmilyen egyéb otthoni felületvédelmet nem igényelnek.

A szokványos téglalap alakú szigetek először „nyúlni” kezdtek, nagyon jellegzetessé vált hosszanti formájukkal szépen rímelve a minimalista trend horizontális elrendezésére, majd a még mindig szabályos mértani forma elkezdett játékosabb, könnyedebb alakot ölteni, például a légies, hídszerű kapcsolatok megjelenésével.

Van, hogy maga a  sziget kötődik ilyen formában a konyhaelemhez, van hogy két sziget kapcsolódik így egymáshoz, és van hogy egyszerűen csak egy könnyed étkező pult csatlakozik így az alapbútorhoz.

Ez a rafinéria egyébként érintette a konyha olyan más részleteit is,  mint például a páraelszívók, amik szintén számos új, trenddiktáló megoldást hoztak a szigetes konyhák berendezésében.

E mellett a minimál trend,  az egyre nagyobb terekhez igazodva az új, növekvő méretek, és megjelenés felé indult. Egyre nagyobb, robusztusabb és hosszabb szigetek születtek, eltűnt a „G” és „U” alakzat,  a lineáris sziget vált a vezető formává, hasonlóan óriás és szögletes megjelenésű kiegészítőkkel.