CARACALLA FÖRDŐSZOBA STÚDIÓ

ALMÁSPITE

A klasszikus almáspite sokak nagy kedvence, éppen ezért mutatunk egy szuper egyszerű receptet Borbás Marcsi konyhájából, amivel garantált a siker a család körében!

 

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt
15 dkg zsír
1 csomag sütőpor
14 dkg porcukor
3 tojássárgája
2 ek. tejföl

A töltelékhez:

2,5-3 kg alma
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kk. fahéj
1 kk. kardamom
reszelt citromhéj
1 ek. búzadara

 

Elkészítés:

Rakjuk bele robotgépünkbe a tészta hozzávalóit: a lisztet, a porcukrot, a zsírt, a tojássárgákat, a tejfölt valamint a sütőport. Ezeket a hozzávalókat dolgozzuk össze robotgépünkkel. Ha kellőképpen összedolgozta a gép, vegyük ki, és kezünkkel gyúrjunk rajta párat. Ez után 2/3, 1/3 arányban válasszuk szét a tésztát, és befóliázva rakjuk be a hűtőbe pihenni, amíg az almákat előkészítjük.

 

Hámozzuk meg és gyaluljuk le az almákat, ez után szórjuk meg a cukorral. A cukrozott almát hagyjuk egy kicsit állni.

 

Vegyük ki a tésztát a hűtőből, illetve melegítsük elő a sütőt alsó-felső sütésre, 180°C-ra. Zsírozzuk, és lisztezzük ki piteformánkat, a nagyobb darab tésztát nyújtsuk ki akkorára, hogy a piteforma alján túl, a szélére is jusson a tésztából. Béleljük ki a piteformánkat a tésztával, és szurkáljuk meg.

 

Az alma levét nyomkodjuk ki, szórjuk meg a grízzel, és ízesítsük tovább vaníliacukorral, fahéjjal és kardamommal, reszeljünk bele ízlés szerint citromhéjat. Az ízesített almát rakjuk bele a piteformába, majd nyújtsuk ki a maradék tésztát és fedjük le a pitét. Szurkáljuk meg villával a tetejét és kenjük meg a tetejét 1 felvert tojással, ezt követően rakjuk be a sütőbe sülni, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Tálaláskor hintsük meg pocukorral!

 

Jó étvágyat!

 

A recept forrása: Bosch gasztrohome Borbás Marcsival

Category: