Burkolatok a konyhában

Sokakban, akik maguk választanak konyhájukba burkolatot, még mindig felmerül a kérdés: vajon vannak-e olyan szempontok, ami alapján másképp kell a konyhaburkolatokat kiválasztani, vagy csupán az esztétikai szempont a döntő tényező.

Nos, alapjaiban nincsenek speciális elvárások a konyhai burkolattal kapcsolatban, azonban van egy-két olyan dolog, ami mégis csak befolyásolja a későbbi használatot.

Mirage – Lemmy

A látvány, ami befolyásolja a higiéniát

Mindegy, hogy padlóra, vagy falra kerül a burkolat, az elsődleges szempont a higiénia. Az pedig tudvalevő, ebből a szempontból a konyha az egyik leggyengébb láncszem a lakásban:  olaj, zsír, foltok, pára, gőz, na és persze a por keveréke, amik már alapjaiban befolyásolják egyrészt a látványt, másrészt a tisztán tarthatóságot.

Ezért aztán mégsem annyira mindegy, milyen burkolatokat választunk a padlóra illetve a konyhai munkapult mögé, ami napi szinten és megerőltetés nélkül is higiénikusan tartható.

Kisléptékű burkolatok, kerámia- és üvegmozaikok

Általában elmondható, minél kisebb léptékű burkolatot használunk konyhai hátfalként, annál több bosszúsággal fogunk szembesülni.

Elsőre talán nem a legjobb hír a mediterrán konyha szerelemeseinek, de az apró csempék/mozaikok közti sűrű fugák elszíneződhetnek, ráadásul ez elég hamar bekövetkezik a mindennapi főzések során.

A sütéskor felfröccsenő zsírok, a paprikás szaftok, a különféle krémek és még megannyi alapanyag, pillanatok alatt beivódhat – és itt jön a lényeg – a nem megfelelő minőségű fugába.

Vagyis ha ilyen típusú burkolatot választunk, kiemelkedő gondossággal járjunk el a fuga tekintetében, mert ha azt megfelelően választjuk ki, akkor nem indulunk lépéshátrányban a lényegesen kevesebb, vagy fugát akár egyáltalán nem igénylő burkolatokkal szemben.

Quintessenza – Tinte

Sicis

Jasba – Vola Pattern

Panaria – Even

NAgyméretű üvegburkolatok

Egy nagy üvegfelület a munkapult felett amellett hogy rendkívül elegáns és nagyvonalú, tökéletesen illeszkedik is a kortárs enteriőrdesign trendjébe.

Ma már olyan óriás méretű, különleges mintavilágú üvegburkolatok közt is válogathatunk, melyekkel valóban egyedi konyhák tervezhetők és nem csak burkolat, hanem konyhabútor szinten is.

Az üveg felszínén semmi nem tapad meg, a takarítás egy mozdulat csupán egy üvegtisztító és egy papírtörlő kell hozzá a főzés végeztével.

Sicis – Vetrite

Sicis – Vetrite

Mirage – Glocal

NAgyméretű gresporcelán lapok

Az új generációs nagyméretű gresporcelánok már nemcsak padló- és falburkolatként, hanem konyhai munkapultokként, illetve az egyedi konyhabútorok frontjaiként is tökéletesen alkalmazhatóak.

Vékony keresztmetszetük nagy szilárdsággal párosul, melyre némely gyártó további üvegszál erősítéssel is rásegít.

Textúrákban a paletta rendkívül széles, a legszebb márványoktól indulóan a fa mintázaton át a cement-, beton-, és kavics hatásig, minden fellelhető.

 

Ezek a burkolatok tökéletesen alkalmasak a „szoba a szobában” trend követéséhez, hiszen mivel bútorfrontként is maradéktalanul működnek, az egységes design és megjelenés gyönyörűen átúsztatható a konyhából a lakóterek irányába.

Mirage 

Mirage 

Mirage – Slabs

Mirage – Jewels