CARACALLA FÖRDŐSZOBA STÚDIÓ

HÚSVÉTI SONKÁS TORTA

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg zsír
  • 1,5 dl víz
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 30 dkg darált pulykahús
  • 20 dkg sós füstölt sonka
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 ág rozmaring
  • 3 ág kakukkfű
  • 6 db főtt tojás
  • 2 db tojás
  • bors
  • 1 g szerecsendió
  • 1 g zsálya

 

Elkészítés:

 

Főzzük meg a sózott, füstölt sonkát és amikor elkészül, vágjuk kockákra. A vajat, a zsírt és a lisztet helyezzük egy késes robotgépbe, adjunk hozzá egy kevés sót, és dolgozzuk sima, kissé morzsalékos tésztává. Öntsünk hozzá kb. 1,5 dl hideg vizet, és dolgozzuk hozzá néhány mozdulattal. A gépből kivéve gyúrjuk össze kézzel is. Csomagoljuk fóliába, és a hűtőbe téve pihentessük 30 percig.

A töltelékhez a kétféle darált húst, a reszelt citromhéjat, a kakukkfüvet, a rozmaringot és a két egész tojást dolgozzuk össze. Sóval, borssal esetleg zsályával és szerecsendióval ízesítsük.

 

Készítsük elő a tortaformát: csomagoljuk körbe a tortakarikát sütőpapírral. A pihentetés után nyújtsuk a tészta 2/3 részét 0,5 cm vastagságúra, és helyezzük a tortakarikába úgy, hogy felérjen a forma pereméig. A karikán túlnyúló tésztát késsel, vagy ollóval vágjuk le. A töltelék felét terítsük el a tésztarétegen, rakjuk körbe sonkadarabokkal, a középső részbe pedig helyezzük el a főtt tojásokat. A tortát zárjuk le a maradék húsos töltelékkel , nyomkodjuk bele jól a hézagokba is!

A tészta maradék 1/3 részét nyújtsuk ki a formának megfelelő méretre, és fedjük le vele a tortánkat. A torta közepére célszerű egy kis szellőzőnyílást készíteni, hogy a gőz tudjon távozni. A tetejét kenjük le egy egész tojással, és 160°C-on kb. 50-55 perc alatt süssük készre.

 

Jó étvágyat!

A recept forrása: Miele Főzőiskola

Category: