CARACALLA FÖRDŐSZOBA STÚDIÓ

PISZTÁCIÁS BEJGLI

Hozzávalók a tésztához:

  • 100 ml tej
  • 2 db tojás sárgája
  • 10 g élesztő
  • 520 g liszt
  • 50 g porcukor
  • 2 csipet só
  • 160 g vaj
  • 100 g mangalica sertészsír
  • 1 rúd vanília belseje
  • 1 citrom és 1 narancs reszelt héja

 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 250 g cukor
  • 240 ml tej
  • 1 rúd vanília belseje
  • 100 g aszalt vörösáfonya
  • 420 g pörkölt darált pisztácia
  • 60 g zsemlemorzsa

Elkészítés:

A tésztához olvasszuk fel az élesztőt a tejben. A liszthez adjuk hozzá a porcukrot, a sertészsírt, a vajat, a sót és egy vaníliarúd kikapart belsejét. Szintén adjuk hozzá az élesztős tejet, valamint reszeljük bele a narancs és a citrom héját. Kezdjük el összedolgozni a tésztát, majd amikor elkezd összeállni, adjuk hozzá a tojások sárgáját is.

 

A kész tésztát osszuk szét 4 db 240g-os adagra, majd göngyölítsük fel és fóliázzuk le őket. 1 órára tegyük a hűtőbe pihenni.

 

A töltelékhez a sózatlan pisztáciát pörköljük meg (170°C-on ez kb. 8-10 perc), majd daráljuk le. Tegyük hozzá a zsemlemorzsát és keverjük el.

 

Egy lábasban keverjük össze a tejet a cukorral, az aszalt áfonyával és egy vaníliarúd kikapart belsejével. Ezt melegítsük fel, majd adjuk hozzá a pisztáciához és jól keverjük el. Hagyjuk kihűlni, majd osszuk 4 egyenlő részre.

 

Nyújtsuk ki a bejgli tésztát, majd rakjuk rá a tölteléket és oszlassuk el úgy, hogy mindenhol egyenletes legyen. Ezután tekerjük fel, és sodorjuk meg, hogy hosszabb legyen.

 

2 tojás sárgáját és 1 egész tojást keverjünk el, ezzel kenjük le a bejgliket, majd pihentessük hideg, száraz helyen amíg rá nem szárad a tojás. Utána szurkáljuk meg, vékonyan kenjük le tojásfehérjével és megint pihentessük addig, míg meg nem szárad a tojás. Ezután 185-190°C-os sütőben 28-30 percig süssük!

 

Jó étvágyat!

 

/A recept forrása: Miele Főzőiskola /

Category: