Tavaszi minilepény

Hozzávalók (4 adagra):

 

A tésztához:

  • 150 g liszt
  • 75 g kis kockákra vágott hűtött, sózott vaj
  • egy csipet só
  • fél teáskanál krukumapor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 3-4 evőkanál víz

 

A zöldséghez:

  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 8 db apróra vágott újhagyma
  • 1 db kis méretű chili paprika, apróra vágva
  • 8 szál zöld spárga, 3-4 cm-es darabokra vágva
  • 1 db cukkini, 1 cm-es darabokra vágva
  • negyed teáskanál fekete bors
  • negyed teáskanál só

 

A töltelékhez:

  • 2 db felvert tojás
  • 100 ml tejszín
  • 20 g reszelt cheddar sajt
  • negyed teáskanál só
  • egy csipet bors

 

Elkészítés:

 

A tésztához keverjük össze egy nagy tálban a lisztet, a sót és a kurkumát. Adjuk hozzá a vajkockákat, és dörzsöljük bele ujjbegyeinkkel a lisztbe , amíg zsemlemorzsára nem emlékeztet.

Keverjük össze a citromlevet a vízzel, majd öntsünk a folyadékból annyit a lisztes vajas keverékhez, hogy összeálljon tésztává. Lehetséges, hogy nem lesz szükségünk az összes folyadékra. Gyúrjuk finoman a tésztát egy tiszta felületen néhány másodpercig, hogy lemezformájú legyen, majd fedjük le fóliával és hagyjuk pihenni 10 percig a hűtőben.

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Lisztezett felületen gyúrjuk pénzérme vastagságúra a tésztát, majd osszuk fel 4 nagy körre. 4 minilepényes kelyhet béleljünk ki a tésztával, a felesleget a széleken villával csippentsük le. Rakjunk sütőpapírt a lepényes kelyhekbe, töltsük fel sütőbabbal vagy rizzsel, majd süssük a kelyheket 15 percig. Vegyük ki a sütőpapírt és a sütőbabot vagy rizst, majd süssük a lepényeket további 15 percig, hogy a tészta száraz és ropogós legyen.

Melegítsünk olajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a zöldségeket, és közepes-nagy hőfokon süssük kb. 5 percig, amíg a zöldségek elkezdenek színt kapni. Adjuk hozzá a sót és a borsot, majd keverjük el. Ezt a keveréket porciózzuk a kelyhekbe.

Egy kancsóban keverjük össze a tojást, a tejszínt, a sót, a borsot és a cheddar sajtot. Ezt öntsük a lepényes kelyhekben lévő zöldségekre, majd 25-30 percig süssük, hogy aranysárga színt kapjon.

Sütés után kivesszük a lepényeket a kelyhekből, és azonnal tálaljuk.

 

Jó étvágyat kívánunk!

 

A recept forrása: Neff recepttár