8 tipp a kiskonyhák megtervezéséhez

A tágas konyha óriási prioritást élvez amikor otthonunk megtervezéséről van szó. Rengeteg előkészítő és pakoló felületre lehet szükségünk a mindennapokban, illetve minél több szekrényre edényeink, étkészleteink és konyhai kisgépeink tárolásához.
De mit tehetünk akkor, ha limitált hely áll rendelkezésünkre a konyhát illetően, és a helyiség kisebb az elvártnál? A kulcs mindenképpen az, hogy az összes „holt zónát” hasznos, tárolásra alkalmas hellyé alakítsuk át.
Lássuk, hogy melyek a legfontosabb tippek kis konyhákhoz, amik által a rendelkezésünkre álló hely maximális kihasználásával, és apró stílusos trükkökkel kis konyhákból bájos és könnyen kezelhető, funkcionális teret alakíthatunk ki! Következik 8 tipp a kis konyhák megtervezéséhez.

1. Nem kell mindent elrejteni

Adjunk hozzá különböző akasztókat, akasztós rudakat a konyhánkhoz (például a felső szekrény aljára erősítve), ahova legszebb bögréinket akaszthatjuk fel. Így a minden nap használatos bögrék nem foglalják a helyet az amúgy is limitált tároló hellyel rendelkező szekrényeinkben, ahol ez által egyéb konyhai eszközöket tárolhatunk.

2. Használjunk fiókrendeszerezőket

A kis konyhákban gyakran előfordul, hogy mindent csak bedobálunk a fiókokba, hiszen máshol úgysincs hely a különböző eszközök tárolására. Így gyakran alakulhat ki egy-egy fiókban kaotikus rendszerezetlenség, ami nagyban megnehezíti a gördülékeny konyhai munkavégzést a mindennapokban. A Blum Orga-Line fiókosztó rendszerezőinek köszönhetően rendkívül rendezetté és tökéletesen átláthatóvá válnak fiókjaink!

3. Vigyük fel a konyhaszekrényt egészen a mennyezetig

Ha helyszűkében vagyunk, minden lehetőséget meg kell ragadnunk tároló szekrények kialakítására. Ne hagyjuk üresen a mennyezet és a felső szekrény közötti részt, tervezzük a konyhabútort egészen a mennyezetig! Nem baj, ha úgy ítéljük meg, hogy ezek a felsőszekrények túl magasan vannak, hiszen ezek a szekrényelemek leginkább az egészen ritkán használatos konyhai eszközöknek nyújtanak tökéletes tárolási lehetőséget.

4. Töltsük ki a szűk helyeket, réseket is

Gyakran tapasztaljuk, hogy a tervezés során kimaradó keskeny sávokat az ügyfelek takarólécekkel szeretnék eltüntetni. Mi lenne azonban, ha úgy terveznénk meg a konyhát, hogy az ilyen szűk, keskeny helyekre kihúzható fűszer- vagy olajtartókat helyeznénk? Sokkal praktikusabb, mint egy takaróléc!

5. Kihúzható kamraszekrények – ha nincs külön tároló helyiségünk

Nincs elegendő helyünk egy különálló kamra helyiségnek? Tervezzünk be a konyhabútorba olyan kihúzható kamraszekrényeket, melyek használatával egyszerűen megoldhatjuk a különböző alapanyagok tárolását. A kihúzható kamraszekrény rendszerek segítenek a legkisebb helyen is, a legrendszerezettebb tárolási lehetőséget kialakítani.

6. Rejtett pultok

Ha kevés az előkészítő felület a konyhában, mindenképpen olyan okos megoldásokat kell keresnünk, mint például az Atim rejtett vasalatai. Az ideális helykihasználás érdekében rejtsünk el egy plusz pultot a szekrényben (például az Atim Shot kihúzható pultot), amit egy egyszerű mozdulattal elő tudunk húzni, amikor szükségünk van rá.

7. Használjunk nyitott polcokat!

nyitott polcok használata túl azon, hogy egy költséghatékony megoldásnak számít a konyhabútorok tervezésénél, azonban roppant esztétikusan tud mutatni! Az által, hogy egy adott falszakaszt nem zárunk el egy felsőszekrény elemmel, légiesebbé, és nyitottabbá tehetjük az amúgy is zsúfolt, kis konyhánkat.

8. Kompakt, többfunkciós gépek használata

Gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogy nincs elegendő hely a konyhában egyszerre a beépített mikrohullámú sütőnek, a sütőnek vagy a gőzpárolónak is. Ezekben az esetekben javasolt a különféle kombinált, többfunkciós termékek alkalmazása. Fontoljuk meg a különböző készülékek kompakt verzióit is, hiszen ezen készülékek helyigénye kisebb a hagyományos verziókkal szemben, funkciójukat azonban maximálisan ellátják. Csak helyet nyerhetünk, ha kombi gőzsütőt, kisebb mosogatógépet, vagy kompakt mikrohullámú sütőt választunk, s közben nem kell lemondanunk a hőn áhított konyhagépekről sem.