Tucatnyi tudás a Gaggenau legokosabb hűtőiben

Mediterrán rusztikus konyha, provence-i, farmhouse, angol vidéki, és country… Számtalan jelző, egyetlen romantikus stílusra, legyen az a konyha a vidéki Angliától kezdődően, Olaszország dimbes-dombos falvain át, a levendula illatú francia településekig Európa szerte bármerre is…

Ezek a konyhák számos közös vonással rendelkeznek, de természetesen országoktól függőn, sajátságos stílusjegyekkel is bírnak. Ami mindenhol közös bennük:

  • lakó-konyha jelleg
  • átlagostól nagyobb alapterület
  • szabadon álló, térben elhelyezett elemek
  • hagyományos, egyszerű szellős elrendezés
  • mennyezet látszó gerendázata
  • erősen strukturált,  sokszor megmunkálatlan részletek megjelenése, bútorokon, falakon és burkolatokon egyaránt.

A konyhabútor frontjai legtöbb esetben egész sötét színre pácolt tömör, nemes fából készülnek. Ezáltal megmarad és látszik a fa természetes erezete, és rusztikus szépsége.

A romantikus konyha bútorai

A sötét frontok mellett – első sorban Provance-ra – jellemzők még a színes, koptatott, fakó festett ajtók. Ezek leginkább szürke, kék és zöld vízszínekben, fehérben, és halvány, un. kukorica sárgában jelennek meg.

A konyhaajtók mögött maga a szekrény, vagyis a tároló rész, kétféle lehet.

  • valódi konyhaszekrény
  • épített konyhaszekrény (ytong, vagy wedi lemezből kialakított)

A munkapult lehet:

  • hagyományos munkalap – különféle anyagokból
  • csempe, vagy mozaik burkolat

Bármelyik variánsról van is szó, az ajtólapok mindig egyszerűek, sallangmentesek. Egyetlen díszük, a feltűnő, antikolt réz, vagy kézzel festett rusztikus, romantikus kerámia fogantyú.

A romantikus konyha gépei és kiegészítői

Ami nagyon sokat „dob az összképen” és összetéveszthetetlenül mediterrán hangulatot áraszt, az a jellegzetes páraelszívó és a konyhasziget felett láncon függő tároló. Emellett a rengetek apró fiók, a különböző rekeszek, tányér- pohár- és fűszertartók, pici akasztók, és kihúzható fonott kosarak is a stílus nélkülözhetetlen részletei.

A konyhaelemek szinte sosem helyezkednek el egy síkban, a látványt minden esetben megtörik szélesebb kiugró elemek. Ezek legtöbb esetben a tűzhely és mosogató. Gyakori az is, hogy ez a két elem, a konyhaszigetbe kerül beépítésre.

Bárhol is helyezzük el, a tűzhely mindenképp rusztikus stílusút válasszunk. Szép, nagy réz gombokkal, ódon hangulattal, amolyan nagyanyós fílinggel – ahogy illik.

A mosogató medence valóban „medence méretű” legyen, hatalmas, szekrénybe ültetett, elől szoknyás „maga mutogató” porcelán gyönyörűség. Mindegy, hogy egy vagy két medencés, kötelező a terjedelmes méret, és átlagostól eltérő, lényegesen nagyobb mélység.

A hűtőnek, amennyiben a konyhában lesz elhelyezve, keressük meg a régies stílusú változatát, ha ez valami oknál fogva nem megy, akkor pedig válasszunk beépíthető változatot, és dugjuk el egy torony elembe.

Ugyanezt a térbeli játékot a felső elemeknél is tetten érhetjük. Két normál mélységű felső szekrény közé helyezzünk egy, vagy több keskenyebb vitrines részt, vagy polcot  Ezek a kisebb mélységű elemek tökéletesen alkalmasak a 1-1 sor bögre, tányér, szakácskönyv, vagy például konyhai kisgép elhelyezésére.