Briós

Egy olvasással, filmnézéssel eltöltött őszi este a kedvenc házi lekvárunkkal megkent friss briósunkat fogyasztva aranyat ér a fárasztó hétköznapok után. Épp ezért  a Neff recepttárából ezúttal egy szuper briós receptet hoztunk el, ami garantáltan a család kedvence lesz!

Hozzávalók (1 brióshoz):

  • 90 ml tej
  • 25 g élesztő
  • 70 g cukor
  • 500 g fehérliszt
  • 3 g só
  • 2 egész tojás
  • 4 tojássárgája
  • n190 g vaj apróra vágva
  • 1 tojás a tészta megkenéséhez
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:

Egy kis edényben melegítsük langyosra a tejet (maximum 35 °C-ra). A tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot. Hagyjuk állni kb. 10 percig. 

Egy keverőtálban keverjük össze a lisztet és a maradék cukrot. Adjuk hozzá a tojásokat, a tojássárgáját és az élesztős tejet és gyúrjuk össze alaposan egy tésztahoroggal ellátott mixerrel. Fokozatosan dolgozzuk bele a vajdarabkákat a tésztába. A tésztát addig gyúrjuk, amíg puha, rugalmas állagú, selymes és sima tapintású nem lesz (kb. 10-15 perc).

Helyezzük a tésztát egy tálba és hagyjuk kelni 30 percig, amíg a térfogata meg nem duplázódik. Ezután röviden gyúrjuk át, tegyük vissza a tálba, fóliázzuk le, és tegyük egy éjszakára kelni a hűtőbe. 

Másnap vegyük ki a tésztát a hűtőből, gyúrjuk át és osszuk 5 egyenlő nagyságú részre. Minden darabot gyúrjunk át külön, és formázzuk őket golyókká. A tésztagolyókat tegyük egy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt kenyérsütő formába egymás mellé, takarjuk le és kelesszük szobahőmérsékleten kb. 1 órán keresztül. 

Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra CircoTherm® forró levegő segítségével. Kenjük meg a briós tetejét a felvert tojással és süssük 10 percig alacsony gőzintenzitáson. Ezután további 30 percig süssük gőz nélkül, amíg a teteje aranybarna nem lesz. 

Lekvárral, mézzel vagy akár magában is fogyaszthatjuk a kávénk mellé.

Jó étvágyat!

A recept forrása: Neff recepttár