Egy olvasással, filmnézéssel eltöltött őszi este a kedvenc házi lekvárunkkal megkent friss briósunkat fogyasztva aranyat ér a fárasztó hétköznapok után. Épp ezért a Neff recepttárából ezúttal egy szuper briós receptet hoztunk el, ami garantáltan a család kedvence lesz!
Egy kis edényben melegítsük langyosra a tejet (maximum 35 °C-ra). A tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot. Hagyjuk állni kb. 10 percig.
Egy keverőtálban keverjük össze a lisztet és a maradék cukrot. Adjuk hozzá a tojásokat, a tojássárgáját és az élesztős tejet és gyúrjuk össze alaposan egy tésztahoroggal ellátott mixerrel. Fokozatosan dolgozzuk bele a vajdarabkákat a tésztába. A tésztát addig gyúrjuk, amíg puha, rugalmas állagú, selymes és sima tapintású nem lesz (kb. 10-15 perc).
Helyezzük a tésztát egy tálba és hagyjuk kelni 30 percig, amíg a térfogata meg nem duplázódik. Ezután röviden gyúrjuk át, tegyük vissza a tálba, fóliázzuk le, és tegyük egy éjszakára kelni a hűtőbe.
Másnap vegyük ki a tésztát a hűtőből, gyúrjuk át és osszuk 5 egyenlő nagyságú részre. Minden darabot gyúrjunk át külön, és formázzuk őket golyókká. A tésztagolyókat tegyük egy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt kenyérsütő formába egymás mellé, takarjuk le és kelesszük szobahőmérsékleten kb. 1 órán keresztül.
Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra CircoTherm® forró levegő segítségével. Kenjük meg a briós tetejét a felvert tojással és süssük 10 percig alacsony gőzintenzitáson. Ezután további 30 percig süssük gőz nélkül, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Lekvárral, mézzel vagy akár magában is fogyaszthatjuk a kávénk mellé.
Jó étvágyat!
A recept forrása: Neff recepttár
Bemutatóterem:
1076 Budapest, Dohány u. 27.
Telefon:
+36 1 322 1882 , +36 1 322 1883
Mobil:
+36 70 362 5778
Email:
info@caracallakonyha.hu
Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig: 10-18-ig
Konzultáció:
időpont egyeztetés szükséges