KAramellás ropogós mogyorós sajttorta

A karácsony közeledtével rengeteg hagyományos, és különleges süteményreceptet kutatunk fel. A Neff recepttárából mi most egy egyszerű, de annál finomabb sütemény receptet hoztunk el, amit akár a konyhában kevésbé jártas, kezdő szakácsok is könnyedén el tudnak készíteni! A karamellás ropogós mogyorós sajttorta igazi telitalálat, ha kevés alapanyagból, egyszerűen, de mégis szuper finom édességet szeretnénk az ünnepi asztalra varázsolni!

 

Hozzávalók

Ropogós mogyoróhoz:

  • 100 g törökmogyoró
  • 100 g porcukor

Karamell öntethez:

  • 200 g porcukor
  • 90 g sótlan vaj, apró kockára vágva
  • 120 ml zsírosabb tejszín
  • 1/4 teáskanál só

Kekszalap:

  • 170 g keksz
  • 80 g sótlan, olvasztott vaj

Sajtkrém:

  • 400 g krémsajt
  • 30 g porcukor
  • 250 g zsírosabb tejszín

 

Elkészítés:

Először készítsük el a mogyoró ropogóst. Tegyünk egy tepsire sütőpapírt, és kenjünk rá néhány csepp olajat. A 100 g porcukrot helyezzük egy serpenyőbe (ne használjunk tapadásmentes serpenyőt), és lassú tűzön melegítsük addig, amíg a cukor szép aranyszínűre nem karamellizálódik, ekkor pedig adjuk hozzá a mogyorót. Ezt a keveréket öntsük az előkészített tepsire, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, vágjuk apró darabokra, majd a sütőben süssük kissé ropogósra.

 

Ez után folytassuk a karamell öntettel. Egy serpenyőben melegítsük fel a cukrot, amíg szép aranybarna nem lesz, majd adjuk hozzá a kockára vágott vajat, és kevergessük kb. 2 percig. Lassan adjuk hozzá a tejszínt, kevergessük folyamatosan, amíg össze nem áll. Ehhez adjuk hozzá a sót, és jól keverjük össze, majd öntsük egy tiszta üvegbe vagy üvegtálkába, és hagyjuk kihűlni.

 

Egy sodrófával törjük össze a kekszet egy lezárható zacskóban. Olvasszuk fel a vajat egy tálban, majd adjuk hozzá a kekszmorzsát és jól keverjük össze. A kekszet tegyük az előkészített tortaforma aljára, és egy kanál háta, vagy ujjaink segítségével nyomkodjuk le, hogy egyenletes alapot kapjunk. 30 percre rakjuk a hűtőbe dermedni.

 

Tegyük a krémsajtot és a cukrot egy tálba, majd keverjük őket simára, amíg laza nem lesz a massza. Ehhez adjuk hozzá a tejszínt, és verjük addig, amíg besűrűsödik. Öntsünk hozzá 4 evőkanál karamellszószt, és 4 evőkanál ropogós mogyorót, majd óvatosan keverjük össze. A sajtrém felét a megdermedt kekszalapra öntjük, majd a következő réteg 4-5 evőkanál karamellöntet és 4-5 kanál ropogós mogyoró, amit a sajtkrém másik felével fedünk le.

 

A sajttortánk tetejére karamell öntetet csepegtetünk, és megszórjuk a maradék ropogós mogyoró morzsával. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, csak utána tálalhatjuk.

 

Jó étvágyat!

 

A recept forrása: Neff recepttár