Őszi körtesaláta sült gombákkal

Ha ősz, akkor körte és gomba. De hogyan illeszthetők össze egy ételen belül ezek a sokak által kedvelt alapanyagok?  A Neff recepttárából inspirálódva könnyedén elkészíthetjük ezt a szuper finom, tápláló őszi salátát, amiben a főszerep a körtéé és a gombáké!

Hozzávalók (4 adagra):

  • 300 g vegyes gomba (rókagomba, csiperkegomba, laskagomba)
  • 200 g szezonális salátalevél (pl. madársaláta, tölgylevelű saláta)
  • 100 g vörös cikória
  • 1 darab vöröshagyma
  • ½ csokor metélőhagyma
  • ½ csokor petrezselyem
  • 2 darab körte
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál dióolaj
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1 teáskanál erdei méz
  • 1 teáskanál édes mustár
  • 2 evőkanál narancslé
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • 2 darab tojás
  • 150 g panko morzsa
  • kb. 1 liter olaj a sütéshez

 

Elkészítés:

Mossuk és tisztítsuk meg a gombákat és rakjuk őket félre. Mossuk meg a salátaleveleket, rázzuk le róluk a vizet és tépkedjük össze őket. Vágjuk a vörös cikóriát csíkokra, a hagymát pedig apróra. Mossuk meg a fűszernövényeket, rázzuk le róluk a vizet és aprítsuk fel őket. 

Mossuk meg a körtéket, távolítsuk el a magházat és vágjuk őket kockákra. Tegyünk külön két evőkanálnyi körtét egy mixerbe. A maradék körtét pedig keverjük össze a salátalevelekkel és a hagymával. Fedjük le és tegyük félre. 

Adjuk a fűszernövényeket, az olajat, az ecetet, a mézet, a mustárt, a narancslevet, egy kis sót és borsot a mixerben lévő körtekockákhoz, és nagy sebességen turmixoljuk össze őket, amíg sima, krémes öntetet nem kapunk.

Verjük fel a tojásokat, ízesítsük őket sóval, borssal. Egy sokban vagy egy serpenyőben hevítsük fel az olajat. A gombákat forgassuk meg a tojásban, majd a morzsában, és a forró olajban kb. 4 perc alatt süssük őket ropogósra. Rendezzük el a gombákat a salátán és az öntettel tálaljuk.

Jó étvágyat!

A recept forrása: Neff recepttár