Paradicsomos focaccia

Nyáridéző paradicsomos focaccia, ami a téli hidegben feleleveníti benned az olasz nyaralások hangulatát? Próbáld ki a Neff receptár szuperegyszerű receptjét, és csempéssz egy kis olasz napfényt a téli hétköznapokba!

 

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 30 ml olívaolaj (és egy kicsi a tepsi kikenéséhez)
  • 300 ml víz
  • ½ kg liszt ( és egy kicsi a nyújtáshoz)
  • 7 g száraz élesztő
  • 30 g cukor
  • 12 g só
  • durva tengeri só
  • 1 db lilahagyma
  • 1 db nagyobb paradicsom
  • zöld chili
  • friss kakukkfű, zsálya vagy rozmaring

 

Elkészítés:

Keverjük össze a tálban a vizet és az olajat. Adjuk hozzá a lisztet, a száraz élesztőt, és a sót, majd kézzel vagy robotgéppel közepes sebességgel keverjük össze. Adjuk hozzá a cukrot, és folytassuk a keverést.

Görgessük a tésztát labda formájúra, takarjuk le egy tálban fóliával, és pihentessük két órát a hűtőben.

 

A két óra leteltével a lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát. Tipp: ha nincs nagy tepsink, vagy két kisebb adagot sütnénk, válasszuk szét 2 egyenlő részre a tésztát, és formázzunk 2 egyforma golyót a tésztából.

 

Hagyjuk a golyóvá formált tésztát a munkapulton, szórjuk meg egy kis liszttel, és takarjuk le egy konyharuhával. Hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten kb. 25 percig.

 

Melegítsük elő a sütőt 240 °C-ra. Egy nagy tepsit (vagy kettő kisebbet) kenjünk ki olívaolajjal. Helyezzük a tésztát a tepsire és ujjbeggyel oszlassuk el, egészen a sarkokig. Nyújtófával rásegíthetünk a nyújtásra, amíg a tészta kb. 2 ujjnyi (2 cm) magas nem lesz.

 

Készítsük el a „feltétet”: szeleteljük fel a paradicsomot, lilahagymát, a zöld chilit, majd adjunk hozzá olívaolajat és durva tengeri sót. Ezt helyezzük a tésztára, illetve adjunk hozzá friss kakukkfüvet, zsályát vagy rozmaringot.

 

Süssük a focacciát 240 °C-on, kb. 20-25 percig, míg aranybarna nem lesz.

Jó étvágyat!