Sütőtök formájú bao bun (gőzgombóc)

Készülj velünk és a Neff-el a Halloween-ra, és próbáld ki ezt a különleges, tök formájú gőzgombócot!

Hozzávalók (4 adagra):

A tésztához:

  • 1 zacskó ropi
  • 1 doboz válogatott csokitrüffel
  • narancssárga ételfesték

Száraz hozzávalók:

  • 530 g közepes gluténtartalmú búzaliszt (cserélhető simára is)
  • ½ teáskanál só
  • 7 g instant, szárított élesztő
  • 40 g porcukor
  • 15 g sütőpor

Nedves hozzávalók:

  • 50 ml tej
  • 200-250 ml meleg víz (attól függően, hogy mennyire párás a szoba. Ha a helyiség száraz, akkor több vízre lesz szükség, ha pedig nedvesebb, akkor kevesebbre)
  • 25 ml növényi olaj

Elkészítés:

Tésztakampóval ellátott szabadon álló mixerrel keverjük össze a száraz hozzávalókat. 

A nedves alapanyagokat keverjük össze egy mérőedényben, ezt követően lassan öntsük a folyadékot a mixerbe, miközben kb. 2 percig, alacsony fordulatszámon dagasztunk, egészen addig, míg a folyadék el nem keveredik a liszttel. 

Ha a tészta összeállt, növeljük a sebességet további 2 percig, amíg a tészta sima, de ragacsos tapintású nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a narancssárga ételfestéket, amíg el nem érjük a kívánt sütőtök színt. 

Miután a tésztát jól összegyúrtuk, szórjuk meg 2 evőkanál liszttel, és kaparjuk le a tál oldalára ragadt tésztát. Formázzunk egy golyót a tésztából, kenjük le 1 evőkanál növényi olajjal, fedjük le a tálat egy nedves konyharuhával, és tegyük félre meleg, lehetőleg nedves, huzatmentes helyre (például szobahőmérsékletű sütő) 1-1,5 órára. 

Ha a tészta a duplájára dagadt, a gőzölés előtt tetszőleges formára formázható. 

A gőzölési idő 8 és 15 perc között lehet a gombócok alakjától és méretétől függően (minél kisebb a gombóc, annál kevesebb a gőzölési idő)

A tésztát osszuk 24 egyenlő részre. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 7-7,5 cm-es körökre, tegyük a közepükre a csoki trüffeleket, majd hajtsuk köré úgy a tésztát, hogy a végén gombócokat kapjunk, a végét jól zárjuk le. Helyezzük a gombócokat 5cm-es sütőpapír négyzetekre, majd helyezzük őket 5cm-es távolságban a gőzölőkosárra. Takarjuk le, és hagyjuk őket kelni 30 percig. Ezután óvatosan karcoljunk vonalakat a gombócokba, hogy azok hasonlítsanak a sütőtökökre. 

Forraljunk fel vizet, helyezzük rá a gőzölgőkosarat, és magas láng fölött gőzöljük a gombócokat kb. 15 percig. A gombócok tetejére egy-egy röpítette helyezzünk, ezzel a elkészítve a sütőtök szárát is. 

A gombócokat forrón fogyasszuk. Jól becsomagolva a hűtőben 1 hétig tárolhatjuk, vagy a fagyasztóban néhány hétig. Újramelegítéskor gőzöljük őket a hűtőből kivéve 2, vagy a fagyasztóból kivéve kb. 8-10 percig. 

Jó étvágyat a pihe-puha, szuper finom, édes gombócokhoz!

A recept forrása: Neff recepttár